Mijn mening over de Natural Horsemanship stromingen:

Op deze pagina wil ik de Natural Horsemanship Goeroes met jullie doornemen. Omdat er inmiddels talloze figuren zijn die menen zich deze naam toe te moeten kennen, beperk ik me tot de personen die daadwerkelijk iets betekend hebben in de NH geschiedenis. Ik wil hun goede punten aanhalen, maar ook hun punten van kritiek zeker niet achterwege laten. De volgorde is zuiver willekeurig. Ook beperk ik me tot de mensen die daadwerkelijk een leer of kennislijn hebben opgezet, die we met naam en toenaam NH zouden noemen. Dus geen Knie, Luraschi, etc.
Ik heb al gehoord dat kritiek geven hierop een gebrek aan respect zou zijn, dat is het niet. Ik heb grote bewondering voor deze mensen en ik kan absoluut niet wat zij kunnen. (Maar jullie ook niet..) Wat mijn struikelblok is, dat de NH onderhand onder de categorie religie en geloven valt en dat je er niks over mag zeggen. Jongens, kritiek hoort erbij. Accepteer het, wees er verbolgen onder, er niet mee eens, allemaal prima. Wat je wilt. Maar ik zeg het toch (en vele met mij, maar meestal niet hardop...)

Omdat ik op deze site MIJN mening geef, en ALLEEN mijn mening, wil ik graag anderen ook die kans geven. Dus naast mijn mening vind je op een vervolgpagina een objectieve korte uitleg en verwijzingen naar de originele sites. We hebben ook een gastenboek waar je je goede of slechte NH ervaringen neer kunt zetten, je eigen mening over diverse stromingen, instructeurs, websites, demo's, clinics, etc. Let op: Schunnige taal, zweefkezen en reclame wordt verwijderd. Je moet ons echt iets te vertellen hebben. Kritiek op deze site of op mijn mening heeft geen nut, tis maar een enkele mening tenslotte!

Om even aan te geven hoe de NH stromingen werken, leg ik even het BOB ROSS principe uit. Bob Ross was een kunstschilder die hele aparte, serene landschappen schilderde. Hij is echter beroemd geworden door zijn t.v. uitzendingen, waabij hij stap voor stap uitlegt, penseelstreek na penseelstreek, hoe je zo'n schilderij maakt. Zijn TVprogramma "The joy of painting" was indertijd een der best bekeken shows en in elk land heeft hij vele volgelingen en leerlingen middels een BobRossschool. ("Ook u kunt net als Bob Ross uw schildersdromen verwezelijken. U heeft daarvoor slechts verf, penselen en messen nodig die Bob Ross speciaal ontwikkeld... blablabla")
De overeenkomst met de NH zie je al snel: met wat uitleg en speciale attributen, kan iedereen kunstenaar worden.... Nu zijn er ontzettend veel mensen die plezier hebben aan dit schilderen, maar er is nooit meer iemand die met zijn techniek beroemd geworden is. En dat heb ik een beetje tegen alle NH stromingen. Als je Parelli volgt, of de ideeën van Monty Roberts navolgt, of Linda Tellington Jones imiteert, dan ben je nog steeds niet degene die het uitgevonden heeft en het op die manier daadwerkelijk ook kan. Het is één groot commercieel circus.


STACY WESTFALL: Ze was de eerste die op wedstrijd ging en zadel, hoofdstel en alles thuis liet. En dat niet alleen, ze won ook nog! Op de vervolgpagina een leuk interview met Stacy in de Ellen Degeneres show over hoe ze hier toe gekomen is. Verder diverse freestyle küren (reining). Haar kracht is minimalisme. Geen atributen, geen flauwelkul.
Ondanks dat ze nog niet heel bekend is als NHer, begint ze toch aardig aan de weg te timmeren, gezien haar website. Binnenkort hopelijk meer infomatie over de Westfall methode.

De Stacy Westfall website

Meer over Stacy met filmpjes

PAT PARELLI: Voor de meeste mensen dé nummer 1. Omdat ik voorheen niet zo heel veel van de Parelli technieken wist, heb ik me verdiept in diverse DVDs en boeken, ben naar mensen gaan kijken die "het deden" en ging naar enkele demo's. Wat schets mijn verbazing: Ik zie nauwelijks verschil met de leer van Mario Luraschi (filmman en stuntrider), Freddie Knie (circusartiest), JF Pignon (show en film) en Lorenzo (show).

Alleen erg handig dat Parelli de term NH ongeveer heeft uitgevonden. Het is geweldig wat deze man kan en ik zet hem meteen in het rijtje der groten! En commercieel heeft hij het ook prima voor elkaar, want wat Mario, Freddie en de rest niet aan de grote klok hangen, zet Parelli in een mooi en vooral duur systeem (kost een slordige duizend dollar voor drie basis levels en 20 dollar per maand voor een soort update).

Ik heb op geleende DVDs al een deel bekeken en heb er gemixte meningen over... Enerzijds vind ik dat er goede informatie wordt gegeven, een duidelijk instructie op afstand, waar je echt iets aan hebt! Anderzijds zitten er ook regelmatig dingen tussen, waarvan ik denk, dat valt toch onder de categorie onzin of zelfs dierenmishandeling. Al met al, als je blijft nadenken, kun je wel degelijk baat hebben bij de tips van Parelli. Zeker voor wat bangere mensen, zijn er mooie opties.

Het truc van Parelli: Je slaat een paard net zo lang tegen zijn hoofd, tot ie op de goede manier gaat denken. Kijk, en dat vind ik dus toch een beetje dierenmishandeling. Het is wel erg mooi verstopt, je doet dit namelijk niet met hand, zweep of die mooie stok, nee, die dikke gesp aan het uiteinde van het geleidetouw gebruik je om de kinbotten mee te raken. Verder snijd het touwhalster behoorlijk. Dit is allemaal zo pijnlijk dat het paard inderdaad heel snel gaat reageren op dat vingertje....
Linda is me wel erg tegengevallen en ik hoop binnenkort te laten zien waarom... Op de level 1 DVD 3, chapter 2 slaat ze een bonte pony zonder enige voorbereiding of reden een paard tegen zijn hoofd, met de woorden, "voor alle stappen heb ik nu even geen tijd..." en dat had ik eruit geknipt als ik haar was! Verder zie ik haar ontzettend veel acteren en maniertjes doen en dat vind ik erg jammer.

Wat me echter het meeste blijft ergeren, zijn de mensen die "Parelli doen" en denken de wijsheid in pacht te hebben. Let op: Er sinds enkele jaren gediplomeerde Nederlandstalige Parelli instructeurs in Nederland/België. Die hebben een goede degelijke (en vooral dure) opleiding gevolgd, en daar ben je veilig. Veel andere mensen die clinics en les aanbieden in Parelli, zijn echter niet bevoegd daartoe!! Als iemand level 1 of 2 of 3 heeft, betekent dat deze persoon het systeem volgt met goede gevolgen, maar hij is absoluut nog géén instructeur!! Natuurlijk kan hij je helpen, maar commercieël dien je in mijn ogen gewoon een instructeursdiploma te hebben. Ik hoor regelmatig: "Nee, ik ben geen instructeur, maar ik doe wel Parelli, dus ik kan je er wel mee helpen..." Zo'n les is dan iets goedkoper dan van een echte instructeur. HELPEN DOE JE VOOR NIKS! Dit is gewoon zwart en ten koste van anderen geld verdienen!! Trap er niet in....
De level-lessen zijn bedoel om met je paard om te gaan, de instructeurscursussen zijn om mensen te leren met hun paard om te gaan. Een wezelijk verschil.

Het grote geheim van Pat Parelli is Linda Parelli, the Australian busenisswoman. Want zoals Parelli zijn er in Amerika enorm veel geniale cowboys. Door het zakelijke inzicht van Linda, haar gevoel voor media spektakel en haar liefde voor het paardenvak is het Parelli systeem wereldwijd verspreid. En dat is de al die andere geweldige cowboys niet gelukt...
Negatief is deze kritiek zeker niet, want de DVDs bieden inderdaad een schat aan informatie voor de paardenleek, die er wel degelijk iets van kan opsteken.

Wil je meedoen aan het circus, dan haal je gewoon even al je levels. Je hebt geen andere opleidingen nodig, want je weet nu alles. Je wordt prof en kunt dan andere mensen lesgeven....
Echt? Nee, echt niet......

De Pat Parelli website

Parelli: NL en BE

NVVR artikel

Meer over de Parelli Methode

Filmpje & Leerlingenfilmpje

CAP artikel Kim Moeyersoms

Bestel de gratis Pat Parelli-DVD, binnen enkele dagen in huis!

MONTY ROBERTS: Ik was zeer onder de indruk van MR eerste boek, waarin hij uitlegt hoe hij het leed der paarden in Amerika drastisch teruggedrongen heeft. Hij beschrijft heel mooi de levenstijl van de cowboy in een moeilijk Amerikaans tijdperk. Hij heeft fantastisch werk gedaan door niet langer paarden te breken (heel veel slaan, vast binden, uithongeren en mishandelen tot ze halfdood deden wat er verlangd werd) Monty leerde de mensen dat het ook anders kon. Echt heel goed van hem en alleen daarom al mag hij van mij beroemd zijn. En meteen ook alléén daarom! Want zijn verhaal is goed in Amerika, in die tijdslijn, maar in Europa hebben we die periode helemaal niet gehad, wij mishandelden onze paarden stukken minder, onder invloed van de Engelsen, die het paard altijd al met respect behandelden. En als je de rest van de methode bekijkt, ook weinig nieuws onder de zon. Dus Monty heeft geen invloed in dit continent en in deze tijd. Een museumfosiel, meer niet helaas.... Maar wel leuk als handtekeningenattractie op beurzen en zo.

De Monty Roberts website

Annemarie vd Toorn

Filmpje

LINDA TELLINGTON JONES: Ik heb indertijd de boeken van Linda verslonden, maar toen ik er eenmaal serieus mee aan de gang ging, vond ik het toch maar grote onzin. Waarom precies zo'n stok, want het ging met een gewoon zweepje of de bezem ook wel, en waarom nu precies dat touw, elk touw voldoet, zolang het maar niet te kort is. En als ik kroel, zoals een ander paard kroelt, zit ik helemaal goed. Mijn paard kent echt het verschil niet tussen de massagegrepen als "de luipaard", "de beer", "de hamster", nou die laatste niet geloof ik, maar het is ook alweer 20 jaar geleden...

De TTEAM website en de Linda Tellington Jones site

Meer over de TTEAM methode

Filmpje

KLAUS HEMPFLING: Jammer dat Klaus zo'n enorme zweefkees is, want zijn ideeën zijn echt wel goed. Maar tegen de achtergrond van een ondergaande zon en in de rol van NH, neem je hem op een gegeven moment niet meer serieus en eigenlijk is dat heel erg jammer. Had Klaus met beide benen op de grond gestaan, dan was hij dé beste NH geweest.
Klaus legt in zijn boeken de basis uit van het rijden. Het reikt tot in de Romeinse en Griekse periode en geeft veel duidelijkheid over hedendaagse paardensystemen. Bv waaróm wij aan de teugel moeten rijden, waarom dominante paarden belangrijk waren in de oorlogsvoering, om dit weer doorvoeren naar de huidige sport. Geweldig is zijn item over trainen in een picaro, een vierkante paddock 10 x 10m. Daar heb ik veel van geleerd. Klaus heeft antwoorden op vele vragen en zijn boeken zijn absoluut een must voor de NH. Voor de rest spoort ie voor geen meter!!

De Klaus Hempfling website

Filmpje

EMIEL VOEST: Emiel Voest is geen methode, maar een verzameling van een aantal punten en daar scoort ie aardig hoog mee. Ik heb hem nog steeds niet kunnen betrappen op onzin, hij staat met twee benen duidelijk op de grond en daarmee wordt hij door de niet NHers zeer serieus genomen. Zelfs bij Anky kan hij nog indruk maken.
Voeg daaraan toe dat zijn demo's en clinics een meerwaarde hebben, en niet enkel lijken uitgevonden om onnozele mutsen met hun eerste barbiepaard geld uit de zakken te kloppen. Emiel is goed bezig. (denk ik)

De Emiel Voest website

Meer over Emiel Voest

RAY HUNT en TOM DORRANCE: Een beetje de iconen maar in hun tijd vooral bezig met het opvoeden van jonge paarden. Ze waren nogal goed in manipulatie, ze lieten het paard in de waan dat die zelf dingen bedacht. De stelling van Ray Hunt: "Maak de verkeerde dingen moeilijk en de juiste beslissing eenvoudig."
En andere bekende uitspraken van hen:
"Het paard weet niet wat winnen of verliezen is, tot de mens hem dat leert. En dan verliest of wint de mens."
"Wat je over een paard wil leren, kun je alleen van het paard leren".

Ik ben inmiddels getipt over Bill Dorrance, de broer van Tom, die ook goede invloeden zou hebben.

De Ray Hunt website

De Tom Dorrance site

De Bill Dorrance site

GAWANI PONYBOY:Tja, als er iets Naturel is, is het wel de Native American, oftewel de indianen. Maar eigenlijk verkondigt de PonyBoy niks nieuws onder de zon: mens als kuddeleider, vertrouwen in de mens, etc. Maar uit de mond van een indiaan, klinkt het toch nét weer anders. Pas wel op met de aanschaf van zijn boeken, want hij heeft een erg goeie PRmanager. Het indiaan-zijn wordt verschrikkelijk uitgebuit met foto's en spreuken. Erg mooi natuurlijk, maar daar zat ik nu niet echt op te wachten... NH waarde ongeveer nul komma nul.

De Ponyboy website

Filmpje

PonyBoy Iytupala Online University

MARK RASHID: Ook hier ben ik niet echt mee bekend, en heb Ik nog weinig concrete info over kunnen vinden. Toch wilde ik hem in het rijtje opnemen omdat je hem nogal vaak tegenkomt in de NH gebeuren.
Info volgt....

 

www.markrashid.com

URSULA BRUNS: ( vriendin van Linda TJ.) Ik geloof niet dat zij ooit de term NH in de mond genomen heeft. En toch is ze de meest NH van allemaal! In haar manege in Reken, Duitsland leerde ze ruiters paardrijden op wel een bijzondere manier. Vooral angstige mensen zijn daar geholpen. Eerst werd er alleen maar gepoetst en genuffeld De volgende dag op Hector, een houten paard met allerlei scharnieren. Als je niet in evenwicht zat of te hard trok aan de teugels, merkte je dat meteen. (Doet me erg denken aan de Sally Swift ideeën...) Daarna mocht je op paard. Zonder hoofdstel of halster, want je moest eerst maar eens je evenwicht leren bewaren! In een ovale gang met dubbel omheining, ten grote van een 20 x 40 piste mocht je op een gezadeld paard stappen en galoperen. Dan werden er hindernisjes in de gang geplaats en werd er gesprongen. Nog steeds zonder hoofdstel. Als laatste leerde men draven, want dat was het moeilijkste. De volgende stap was rijden met een halsring (of wie dacht je die dat uitgevonden had?)
De derde dag (ja je leest het goed, deze methode gaat zo snel en moeiteloos) kregen de ruiters een hoofdstel aan en gingen ze de bossen in. Er werd gedraafd, gegalopeert, gesprongen over natuurlijke hindernissen en aan het eind van de week kon je rijden!
Reken is momenteel enkel nog in de picture omdat ze je kunnen leren op elk paard te tölten. Ursula's grote voorliefde voor Ijslanders is uitgegroeid tot een gangencentrum, uniek in de wereld.

Ik mag Ursula Bruns voornamelijk door haar bescheidenheid. Een geweldige paardenvrouw met veel nieuwe ideeën. Nihil commercieel, weinig goeroe-uitstraling, Ursula had ook geen fanatieke volgelingen, maar gewoon leerlingen. En je kon geen levels halen, geen instructeur worden en ze deelde geen handtekeningen uit op de equitana. Eerlijk en open. En daar hou ik van !

Geen links aanwezig

Chris Irwin ben ik nu aan het doorworstelen op DVDs. Wat kan die man uit zijn nek kletsen zeg. Hij zal best wel gelijk hebben, want hij klinkt vrij logisch, maar wat heb je er allemaal aan? Ik vind het echt heel knap dat hij met een vinger een heel paard kan laten draaien en zo, maar wat is de meerwaarde ervan? Misschien moet ik eerst heel veel meer DVDs kijken en boeken van hem lezen, om het nut ervan in te zien...

Overige NH websites

CHA (Certified Horsemanship Association)
www.cha-ahse.org
Sally Swift, Centered Riding
www.centeredriding.org
Meer over Centered Riding
www.equinebehaviour.com
www.equine-behavior.com
www.bitlessbridle.com en www.bitlessbridle.co.uk
www.bitloos.nl
www.bitloos.be
www.bitloosrijden.nl

next

homenu