De Barok en Western filosofie

Notitie: Volgens de Barok-kenners is het volgende onzin... Ik zou er geen verstand van hebben. Nu klopt dat, want ik heb ook geen verstand van meerdere dingen die op deze site staan. Het is echter nog steeds mijn eigen opiniewebsite, en de barokstijl is als voorbeeld genomen als tegenhanger van het NH. Deze site gaat in het geheel niet over het rijden in de Spaanse of Portugese rijstijl. Verschillende tegenmeningen over deze pagina zijn terug te vinden in het gastenboek. Overigens weet ik niet welk deel onzin zou zijn.
Omdat de western veel overeenkomsten bevat met de barok, heb ik besloten deze er meteen bij te nemen. Dan kunnen de cowboys ook eens reageren...

Tijdens baroklessen, kwamen er een paar mooie stellingen naar voren. Nu heb ik niks met Spanjaarden en Portugezen, maar vergeet niet dat zij door hun reizen hun paarden over de hele wereld gebracht hebben. Denk aan de oorsprong van Friezen en Quarters, allemaal met het Spaanse en Portugese paard als basis... Dus hun manier van rijden zal ongetwijfeld ook veel invloed hebben gehad. Daarnaast heb ik me bij de western vaak afgevraagd of het dragen van die enorme sporen en het inhangen van onmenselijke stangen allemaal wel nodig is. Ik heb me verdiept in het "Waarom" en kwam tot de conclusie dat het allemaal zijn doel heeft:

De Barok&Western filosofie behelst weinig natuurlijks en is bedoeld om goede en veilige werkpaarden te creëren. De Spaanse stier (in het veld, de arena laat ik buiten beschouwing) is agressief en de Spaanse koeienboer zal meer als eens met de dood in ogen gestaan hebben. De Amerikaanse cowboy kon zich niet permiteren een ongehoorzaam paard te hebben als hij 5000 runderen moest vervoeren.
Een goed afgericht paard was dus erg belangrijk. De hele rijkunst is gebaseerd op gehoorzaamheid en is daarom wel een mooi voorbeeld. Op zich is de Barok&Western filosofie tegenovergesteld aan het NH principe en daarom op deze pagina verfrissend en zeker de moeite om er ook eens over na te denken. .

Stelling 1: Je begint met alle hulpmiddelen te gebruiken, om zo snel mogelijk deze weer af te bouwen. Je gaat dus niet lopen vechten, maar gebruikt hulpmiddelen (serreta, ty down, slof, stang, side pull, etc). Je gebruikt de sporen en de zweep als het nodig is. Zodra het paard goed luistert, worden de hulpmiddelen sterk gereduceerd, waardoor er een luchtige rijstijl overblijft.
Overigens zijn dit de enigste twee rijstijlen die rekening houden met de tandenwisselperiode van het paard. Daarom speelt de neusband hier een grotere rol als bij de klassieke rijkunst.

Stelling 2: Niets van wat wij het paard vragen, is vrijblijvend. Dat wil zeggen dat de communicatie eenzijdig is, zolang het paard in opleiding is. Als een paard de volwassen status bereikt heeft en door de strenge opvoeding gehoorzaamheid normaal geworden is, hoeft de ruiter niet streng meer te zijn. Zeker in de stierenarena of tijdens de cutting (zie filmpjes onderaan deze pagina) zie je het resultaat, wat soms schitterend is! Duidelijk is dan dat de ruiter geen tijd meer heeft om het paard te sturen, dat doet ie zelf. Ook wordt er zonder handen gereden. Evenwicht en beenhulpen zijn dan nog het enige wat de ruiter gebruikt.

Ik ben het niet helemaal eens met de vrij harde uitwerking van beide stellingen. Maar in elke stijl komt hardheid voor. In de western is vaak kritiek op de enorme wielsporen en grove stangen, terwijl de westernruiter deze niet of nauwelijks gebruikt.
Ik geloof meer in samenwerking, een hechte band. Toch kun je enkele elementen uit de Barok&Western goed gebruiken, zoals het niet bang zijn om een hulpmiddel te gebruiken, zolang het tijdelijk is en ten goede komt van het paard en dat de samenwerking niet vrijblijvend is (rangorde).
In de NH mis ik deze elementen regelmatig, zeker als het zwakke imitaties gaat door leken. Het resultaat is vaak dat de ruiter stuurloos door het bos gesleurd wordt en daar toch heel tevreden mee is... Verder natuurlijk het gedoe als je wel met bit, stang, zweep of sporen wil rijden. Je bent dan meteen crimineel! Vaak komt de kritiek van NHmensen die braaf in hun bakje, of zelfs helemaal niet rijden.


 
( Let op, schokkende beelden! Maar let op het paard en niet op de stier....)

 

next

homenu