Boomloos is ook niet natuurlijk. Rij dan zonder zadel...

Boomloos is ook weer zo'n kind van deze tijd. Hebben we generaties gedaan over het vinden van een goede zadelbedekking, waarbij de druk goed verdeeld wordt en waar paard en ruiter zonder rugproblemen langere tijd mee toe kunnen, gaan we ineens weer boomloos uitvinden. Die boom in het zadel is er dus voor een goede drukverdeling en die is er niet voor niks!! Boomloos heeft niks met natuurlijk te maken, rij dan idealistisch zónder zadel. Dán maak je pas een statement....

Zelf heb ik twee boomloze zadels die we gebruiken voor speciale gevallen. Paarden met zadelpasproblemen voor tijdelijk gebruik en in het laatste traject van een lange endurance. Voor andere doeleinden zijn ze eigenlijk niet gebruikt. Ik heb het wel geprobeert, maar het voelde niet goed aan. Opstappen ging moeilijk (zadel gleed eraf) en je moest wel héél strak aansingelen wilde het zadel niet schuiven tijdens het rijden. Ik heb er veel aan gesleuteld en uiteindelijk hield ik iets over wat niet echt boomloos meer was. En dat is meteen het probleem van het boomloze concept. Er zit wel een soort boom in of onder of op, maar we noemen het anders. Zo kun je hele stugge onderleggers erbij krijgen, of een heel stakke bovenzitting. Omdat het me verder niet aansprak, heb ik me er ook niet verder in verdiept.

Wie dat wel heeft gedaan, onderlegd met diverse opleidingen voor zadels en paarden, is Denis Teirlynck. Ik heb hem gevraagd om wat bij te dragen aan deze site en ik heb enkele mooie artikelen ontvangen, die ik graag met jullie deel. Voor de boomlozen onder jullie waarschijnlijk weer een punt van discussie, voor de twijfelaars wellicht een gezond verstand-antwoord. Bedenk dat boomloos, net als veel NH kreten niet per definitie goed is en dat er nogal wat kantekeningen aanzitten.
Ook hier geldt weer dat er een noodzaak of een mogelijkheid moet zijn, en dat overdreven idealisme niet thuis hoort in een gezonde paardenwereld!


Deze omschrijving van boomloos rijden is door Francis achter gelaten op bokt.
Een lezer vond hem wel goed en dacht meteen aan de paralelli site.
De lezer heeft netjes toestemming gevraagd en gekregen. Bedankt voor je bijdrage!!

(het was naar aanleiding van het op hol gaan van een paard met boomloos geschreven)

Nah, zolang ze recht uit blijven racen is't niet zo'n probleem met een boomloos zadel, maar bochten op die snelheden gaan gewoon niet goed. Dan wordt het zoiets als een cross country lopen op teenslippers.
Ik heb me dus bedacht dat je een boomloos zadel daar dus wel mee kunt vergelijken. Ik kan echt heerlijk lopen op teenslippers. Lekker voor je voeten, alle ruimte en lucht. Maar 't moet wel 'gewoon lekker lopen of flaneren' zijn. Een stukje rennen of stevige boswandeling maken wordt ineens een stuk lastiger. Stukje gaat wel maar niet lang en je moet dan wel rechtuit blijven lopen, anders sta je naast je slippers... Zo is't met een boomloos zadel eigenlijk ook. Zolang 't paard gewoon braaf z'n werkje doet zoals jij wilt gaat het prima, maar als er wat aparts gebeurt of je moet meer zekerheid van je zadel hebben, dan gaat het toch heel snel mis. Zal niet zeggen altijd, er zijn ook mensen die de Nijmeegse op slippers kunnen lopen, maar dat zijn de 'happy few' zeg maar.

 

next

homenu