Cursus "Hoe wordt ik NH goeroe..."

(Gelezen op Bokt en met toestemming geplaatst, van Jantine Leeflang www.equi-nox.nl )

Hoe word ik een NH-goeroe?

Welkom bij deze mini-cursus hoe word ik een NH-goeroe. U zet hiermee een goede stap. Gefeliciteerd! Want uw grootste wens gaat in vervulling: ook ú gaat goeroe worden. Snel en simpel. Ik leer u daarvoor een eenvoudig stappenplan. Doorloop het pad en u verwerft het goeroeschap. Het is een doortimmerde methode, omdat hij gebaseerd is op eeuwenoude praktijkervaring van vele goeroes en aspirant-goeroes. Goereren kun je leren.

Voordat u met de stappen begint eerst wat basiskennis: Een goeroe (vrouwelijk: goerin) is iemand die met gebakken lucht minimaal fl. 30.000 (bijna 15.000 euro) per dagdeel verdient. Het motto van onze cursus is niet voor niets: met hoop verdien je een hoop. Goeroes hebben volgelingen en leerlingen. U gaat dus school maken. En dat kan overal. Want goeroes zijn werkzaam in de 'spirituele' wereld maar ook in die van de managementconsultants en de bedrijfsadviseurs maar ook in de paardenwereld. U heeft dus keuze uit een breed werkterrein. Eigenlijk kunt u overal aan de slag, overal waar onzekerheid heerst. Want wat u biedt, is redding. In de paardenwereld hebt u het meest kans van slagen als u man bent, u geniet hier als man direct al méér aanzien dan wanneer u vrouw bent, omdat de meeste paardenbezitters vrouw zijn en van nature tegen mannen opkijken. Mannen proberen liever in alle rust eerst zelf iets uit, maar een vrouw vraag liever hoe ze iets moet doen en laat het zich graag uitleggen. Ze zijn van nature ook onzekerder, maar hier gebruik van!

Stap 1.
U zult als een authentieke goeroe bij uw leerlingen en volgelingen moeten overkomen. Dat betekent dat u afscheid moet nemen van uw gewone bestaan. Veel goeroes hebben een breuk in hun leven ervaren: een zware depressie, een overlijden, een verloren liefde. Dat is hun keerpunt geweest. Gelukkig hebben de meeste mensen elke 2,7 jaar wel een life-event, een ingrijpende gebeurtenis in hun leven. Dus een beetje dertiger en veertiger heeft al zo'n 10 tot 14 turning points meegemaakt. U heeft dus keus! Kies er een uit die veel voor u betekend heeft en maak deze tot úw keerpunt. En mocht u niks vinden, zoek dan wat in vorige levens of verzin desnoods wat. Verzin dat u in de leer bent geweest bij een monnik die nooit heeft bestaan of dat u jarenlang bent meegetrokken met een kudde wilde paarden.[1]

Stap 2.
Gebruik wazige en onduidelijke taal zodat je volgelingen niet begrijpen wat je bedoelt. Dit werkt status verhogend en je volgelingen zullen onderling toch niet aan elkaar durven toegeven dat ze er geen hout van snappen. Hoe waziger, hoe beter, gebruik desnoods wat dingen uit oosterse filosofieën ofzo. “De natuur is vol verhoudingen, die worden bepaald door twee schijnbare tegenstellingen, waartussen in werkelijkheid een voortdurende wisselwerking plaastvindt. Die twee hebben elkaar nodig. Elk ervan wordt bepaald door de relatie tot de ander en de vonk die ze bezielt is afkomstig uit de spanning en het heen en weer vloeien van hun verschillende energieën.”[2] Maak van iets dagelijks, iets doodgewoons, iets buitengewoon bijzonders, door telkens maar weer te benadrukken hoe moeilijk het is: “Ondanks dat wij mensen die meest onmogelijke dingen voor elkaar krijgen, is het thema paardijkden een van de oorspronkelijkste die er bestaan, tot op de dag van vandaag met oneindig veel vragen omgeven. Sterker nog. Wie probeert te gaan paardrijden wordt als je het goed bekijkt geconfronteerd met een hoeveelheid schijnbare en werkelijke tegenstellingen die zich amper met elkaar laten verbinden.”[3]

Stap 3.
Wat ook goed werkt is inpraten op de tere en onzekere zieltjes van je volgelingen: “Geef je geest de ongeremde vrijheid je ziel te laten drijven naar de oppervlakte van je gedachten. Na enige oefening zal je ziel al snel tot leven komen en je inspriatie en leiding schenken. Dit zal een krachtige bron van optimisme en geestekracht vormen, waarmee je de uitdagingen, gevormd door de verandering, tegemoet kunt treden.”[4] Hiermee geef je ze het gevoel dat je behalve een hulp voor hun omgang met het paard ook vooral ontzettend veel aandacht hebt voor je slachtoffer eh pardon volgeling. Sommigen gaan zelfs zover hierin dat je eerst dagenlang op een cursus moet werken aan je eigen persoonlijkheid alvorens je ook maar een paard in de buurt mag hebben. Blijf opnieuw inwrijven dat het doodgewone dagelijkse doel eigenlijk vrijwel onbereikbaar zal blijven voor gewone stervelingen: “Precies zo is het met ons onderwerp. Die fonkelende ster is ver weg en prachtig om te zien. Maar om ooit bij die ster te komen moet je consequent zijn vanaf het begin. Veel vragen moeten opnieuw gevonden en samengebracht worden. Elk afzonderlijk antwoord vormt een sport op de ladder naar de sterren.”[5] Oja, en kom zelden tot nóóit met een concrete uitspraak!

Stap 4.
Verzin je eigen ‘buzzwords’[6]. Ga er een middag voor zitten en ga brainstormen. Zoek zo vaag mogelijke termen die niemand echt duidelijk uit zou kunnen leggen. Praat in termen van energieën die je overbrengt, golven, lijnen etc. Laat je eigen bedachte woorden en termen ook vaak terugkeren in zinnen. U gaat uw belangrijkste 'buzzwords' ontwerpen. Dit is een belangrijke fase omdat uw leerlingen en volgelingen hun ervaringen hiermee gaan ordenen. Een aantal klassiekers zijn: ziel, kern en groei. Meer recente buzzwords zijn: trilgetal, kernkwaliteit, communicatieve zelfsturing, evidence based. De beste concepten geven een positief gevoel.

Stap 5.
Schrijf een boek. Verweef hierin uw eigen leven met de ‘breuk’ die u gehad heeft in uw leven zoals beschreven onder stap 1. Een beetje fantasie om de boel op te leuken is geen bezwaar. Beschrijf hoe moeilijk u het gehad hebt en hoe u hier herboren uitgekomen bent en wat u allemaal bereikt heeft.

Stap 6.
Om uw leerlingen daadwerkelijk te helpen, ontwikkelt u in deze zevende stap een 'stappenplan'. Daarmee krijgen ze het gevoel dat ook zij 'Het Licht' kunnen bereiken – uiteraard onder uw begeleiding en die van uw eventuele eerste medewerkers. Inmiddels weten we de eigenschappen van succesvolle paden. Zorg dat de eerste stap altijd de uitgangssituatie van de leerlingen weergeeft. Dus als u met uitgebluste mensen werkt, is stap één altijd: uitgeblust zijn. Dat geeft de burger moed. Want ze weten dan dat zij met alle onzekerheid en sores gewoon samen op weg zijn. Kies een aantal mooie heilige getallen als drie, vijf, zeven, tien of twaalf. Dan blijft u in aloude tradities. En lukt het u om een stappenplan van materie naar geest te maken, dan zit u gebeiteld. Want veel mensen willen niets liever dan ontsnappen aan het alledaagse materiële tranendal.

Stap 7.
Borduur voort op het verlangen van de ‘gewone mens’ om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Essentieel is dat de mensen hun verlangens op u kunnen projecteren en in u zien wat ze eigenlijk willen. Zo maakt u uw leerlingen op een doeltreffende manier van u afhankelijk.

Stap 8.
De mooiste stap en ook de moeilijkste is om ware macht uit te oefenen op uw volgelingen. Dat doet u door ze onzeker te maken en u aan te bieden als redder. Deze stap heet ook wel de Jezus-stap. Iedereen (op zeer kleine uitzonderingen na) wordt geregeerd door angst: faalangst, afwijzingsangst en doodsangst. Uw taak is om de aanwezige angst te vergroten en de controle op de reductie ervan over te nemen. Dat gaat in gesprekken. U zegt bijvoorbeeld tegen een faalangstig typje: 'je vindt het moeilijk, hè, dit werk. Want er kan veel mis gaan.' U zult zien, dat zo iemand direct de angst voelt opkomen. Dan moet u hoop geven, u zegt dan iets als: 'Maar jij kan stappen maken. Dat zie ik!' De leerling kijkt verwachtingsvol naar u op. Maak het dan af met: 'en dat gaan we samen doen. Jij en ik. Jij gaat stappen zetten!' Dit voorbeeld laat zien dat u uw empathische vermogens aanwendt om de leerling er onder te houden.

Stap 9.
Schuw de moderne media niet. U kunt met fotoshop en film een sprookjeswereld om u zelf heen creeëren waarin de wereld mooier lijkt dan hij is. Een goeroe schept geen poep, een goeroe rijdt de hele dag in grazige velden die zich oneindig lijken uit te strekken tot de horizon. Uiteraard schijnt bij u altijd de zon en is iedereen blij. Mooie slow-motion plaatjes met magische muziek eronder, rip iets van een cd als 'celtic myst' ofzo.

Stap 10.
Wijs uitverkorenen aan onder uw leerlingen, die uw zienswijze mogen gaan doceren aan nieuwe volgelingen, zorg wel dat zij altijd nét iets onder uw status zullen blijven. Trek u op dit punt enigzins terug zodat u nog onbereikbaarder lijkt. Open een forum, maar post hier zelf niets op. Zorg dat er een ballotagecommissie is die nieuwelingen alleen toelaat na zeer strenge selectie en laat ze het liefst een soort gelofte afleggen.[6]

Geciteerde literatuur
[1] Hempfling
[2] Chris Irwin; Een paard liegt niet; bladzijde 34
[3] K.F. Hempfling; Natuurlijk paardrijden; bladzijde 12
[4] Chris Irwin; Een paard liegt niet; bladzijde 87
[5] K.F. Hempfling; Natuurlijk paardrijden; bladzijde 15
[6] Nevzorov


next

homenu