LINDA TELLINGTON JONES

In 1975 werd Linda Tellington-Jones door Ursula Bruns in Duitsland uitgenodigd om les te geven aan mensen die problemen hadden met hun paard. Ursula Bruns was een zeer vooruitstrevende vrouw. Zij heeft onder andere meegeholpen IJslanders en andere gangenpaarden bekend te maken in Duitsland. Ook was zij de eerste die warmbloedpaarden het hele jaar door in open stallen met paddocks hield, wat in de jaren zeventig van de vorige eeuw heel revolutionair was. In haar centrum in Reken had zij bovendien een uitstekende methode ontwikkeld om volwassenen in tien dagen te leren paardrijden. Daarnaast was zij enthousiast bezig met het trainen van paarden op een logische en veilige manier. Zo had zij Linda leren kennen. Dankzij Ursula Bruns werd Linda al snel bekend in heel Duitsland. Ze gaf er regelmatig cursussen. Haar eerste optreden op de Equitana in 1977 was heel spectaculair: vier ruiters reden een soort quadrille op ongezadelde paarden, waarbij ze stuurden met een zelfgemaakte halsring. Ze reden in alle gangen en sprongen ook met de paarden. Nu zie je dit soort shows op veel plaatsen en rijden meer mensen zonder zadel en/of hoofdstel, maar in 1977 was dit nog iets uitzonderlijks. Linda heeft hierin een echte voortrekkersrol gehad.

TTEAM® staat voor Tellington-Touch (of Trust) Equine Awareness Method, tegenwoordig wordt deze methode ook de Tellington methode® genoemd. Het is ontwikkeld door Linda Tellington-Jones, met behulp van haar zuster, Robyn Hood en een wereldwijd netwerk van TTEAM® Practitioners.
TTEAM® is een holistische benaderingswijze om paarden te trainen. We proberen de paarden en hun gedrag te begrijpen op vele nivo’s: fysiek, mentaal en emotioneel. Door het toenemen van het wederzijds begrip wordt de communicatie tussen mens en paard meer effectief en ontstaat er een echte band tussen het paard en de mens. TTEAM® is daarom een goede methode om “probleempaarden” te leren dat het juist leuk is om met mensen samen te werken. Jonge paarden kan je met deze methode uitstekend trainen, het maakt dat ze graag voor je werken.

De TTEAM® methode bestaat uit verschillende onderdelen:

Grondoefeningen – de "Playground of higher learning"
Dit zijn oefeningen aan de hand met het paard met gebruikmaking van verschillende obstakels, zoals een doolhof, palen die op verschillende manieren worden neergelegd, plastic en vele andere.
Paarden leren hiervan: evenwicht, buigen, zelfbeheersing, coördinatie, opletten en nadenken over hoe ze hun lichaam bewegen. Er zijn een groot aantal verschillende manieren om het paard te leiden waardoor er veel mogelijkheden zijn zowel voor het paard als zijn begeleider om nieuwe dingen te leren en te onderzoeken. Daarom wordt dit grondwerk de "playground of higher learning" genoemd.

TTouches
De TTouches zijn een zachte maar zeer diep werkende manier van aanraken. Er zijn veel soorten (ruim 30), en allemaal hebben ze als doel het paard meer bewust te maken van zijn lichaam, hem meer zelfbewustzijn te geven, zijn coördinatie te verbeteren, eventuele spanningen op te lossen en de gezondheid van het paard te bevorderen.
De TTouches zijn oorspronkelijk door Linda ontwikkeld uit de Feldenkrais methode, een methode om mensen te leren beter en bewuster te bewegen.
Met de TTouches leer je bovendien heel bewust je paard te voelen en wanneer je ze geregeld gebruikt zal je merken dat het contact met je paard verdiept.

Joy of Riding (Rijden met plezier)
Dit betekent rijden met aandacht voor het paard en jezelf. We proberen om het plezier van het rijden te vergroten en het paard en de ruiter te helpen zo optimaal mogelijk te functioneren.
Daarbij hebben we een aantal hulpmiddelen, zoals het rollerbit, de balansteugel, de halsring en de lindel of sidepull. Vooral het rijden met de halsring, zonder hoofdstel en bit, is een bijzondere ervaring, die zowel door het paard als de ruiter altijd erg wordt genoten.


Alle gecertificeerde TTEAM practitioners zijn te vinden op www.tteam-ttouch.nl
(en alle gecertificeerde Centered Riding Instructors op www.centeredriding.org )

terug

homenu